Sunday, April 22, 2007

KELANTAN KINI.......

Assalammualaikum WBT..............
Salam perjuangan buat semua ahli-ahli kelab ini serta semua pengunjung blog ini. Isu yang akan saya ketengahkan kali ini ialah berkenaan dengan keadaan negeri Kelantan pada hari ini. Umum mengetahui bahawa, Kelantan merupakan satu-satunya negeri di Malaysia yang diperintah oleh PAS. Semenjak tahun 1990, negeri ini kekal makmur di bawah naungan YAB Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat, iaitu Menteri Besar Kelantan.
Pelbagai suasana dapat dilihat di Kelantan, semenjak PAS mula bertapak. Pertelingkahan antara UMNO dan PAS di dalam merebut kuasa pemerintahan di negeri ini, telah menjadikan rakyat di negeri ini semakin bijak di dalam memilih pemimpin mereka. Walaupun negeri ini dikatakan antara negeri yang miskin dan mundur (berdasarkan ulasan media massa ARUS PERDANA), namun kita warga Kelantan tetap berpuas hati dengan suasana di negeri Kelantan dewasa ini.
Walaupun tidak dinafikan, masih ada ruang yang perlu dibaiki dan beri penambahbaikan di dalam pembangunan negeri Kelantan, namun umum mengetahui rakyat Kelantan antara rakyat Malaysia yang hebat cara berpolitiknya. Mereka mampu merubah senario politik Kelantan pada bila-bila masa. Buktinya, pada Pilihanraya umum 2004, PAS hampir ditewaskan oleh UMNO.
Jika dilakukan "research" atau pendapat umum di Kelantan kini, mood rakyat masih memihak kepada PAS. Walaupun isu "Loging" dipalu oleh UMNO, namun dengan penerangan dan taklimat serta kredibiliti pemimpin PAS yang "Macho" di dalam menghadapi isu ini, membuatkan rakyat tidak mudah melatah. Walaupun diasak dengan pelbagai tuduhan, namun pimpinan negeri masih mampu menghadapinya dengan tenang dan bersahaja, inilah yang menjadikan pimpinan PAS Kelantan tampak hebat di mata rakyat Kelantan.
Dengan pembangunan yang pesat membangun di Kelantan dewasa ini, rakyat tidak nampak kenapa perlu bertukar angin pada masa ini. Isu-isu nasional masih banyak diperkatakan oleh orang kampung di kedai kopi.Isu rasuah pemimpin utama negara, isu jenayah di seluruh negara, masih menjadi topik rakyat di Kelantan.
Pada pengamatan saya, jika ditakdirkan pilihanraya umum yang saya jangkakan pada Oktober ini berlaku, PAS masih mampu bertahan di Kelantan. Ini bukan kerana PAS kuat, tapi kerana keutuhan UMNO Kelantan masih belum terserlah. Pelbagai isu-isu berkaitan pemimpin UMNO yang menjadi bahan perbualan rakyat Kelantan. Sikap YB-YB UMNO samada YB Parlimen atau ADUN, masih menjadi buah mulut rakyat. Bukannya YB-YB PAS semua tidak bermasalah atau tidak berisu, tapi masalah mereka tidak seKronik isu dan masalah YB-YB UMNO.
Saya bukanlah mahir di dalam politik, apa yang saya perkatakan adalah berdasarkan pemerhatian serta cakap-cakap saya bersama orang-orang Kelantan.

(bersambung..........)

"Rahmatan lil alamin"

No comments: